vineri, 10 decembrie 2010

Nemtii din Germania

Nemtii sunt recunoscuti in lumea asta pentru o singura chestie: sunt tipicari. Foarte tipicari. Cei mai tipicari. Si nemtii astia au asa o raceala in ei, de nu-i adevarat! Mai ales generatiile mai mature. Mi-am amintit de ei citind o postare de pe Cotcodacii Zilnici, mai exact de o intamplare ce mi-a fost povestita acum ceva vreme, dar care m-a facut sa rad in hohote. Si are si talc. Povestioara e cat se poate de reala, si e cam asa:

A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti. Un roman merge in vizita la sora-sa in Germania, sora maritata cu un neamt adevarat de la mama lui. Acestia locuiau intr-un satuc linistit si prosper, dupa modelul american cu peluza in fata casei, fara garduri, iarba tunsa la milimetru (ca deh, nemtii sunt foarte tipicari). Si ajunge romanul nostru acolo, face si el un dush ca tot omul si iese afara sa traga pe nas niste aer proaspat nemtesc. Cand iese din casa il vede pe vecinul care tocmai isi tunsese peluza si isi admira opera cu mandrie, si obisnuit fiind sa-si salute vecinii, romanul nostru incepe sa urle cat il tin bojocii: "Buna dimineata, vecine!!"  si ii face semn cu mana razand vesel. Neamtul, oripilat, intra in casa bolborosind si rosu de rusine. Romanul, confuz, intra in casa sa-i povesteasca surorii patania, insa a bufnit-o rasul inainte ca sarmanul om sa-si termine povestea. Cumnatul, oripilat si el, ii aduce romanului un halat de baie, ca el iesise afara numa' in chiloti, ca asa era obisnuit acasa la el.

A doua zi l-au scos pe romanul nostru in oras, sa-si arate imprejurimile, sa-si cumpere suveniruri si magneti de frigider pentru nevasta, ciocolata la ala micu', sa manance un strudel cu mere, sa bea o bere adevarata si cate si mai cate nu aveau omuletii nostri in program. Il plimba prin tot orasul si neamtului i se face sete, asa ca opresc la o berarie tipic nemteasca cu terasa. Dupa ce s-au asezat si ei ca oamenii la o masa,  neamtul il intreaba pe roman "ein bier?" Adicatelea "o bere?". Si voi stiti cum e romanul in general, ii place sa se lase rugat "hai bre, bea o bere! Hai dom'le ca fac io cinste, numa ia!" Asa si romanul nostru..."pai, mmm, mmmmnnnuu" zice el cu jumatate de gura, gandind ca neamtul va insista. Dar nu. Neamtul nu a insistat...a comandat doar pentru el si nevasta-sa cate o halba de ii ploua romanului nostru in gura. Si se uita el cu jind la neamtul care sorbea din halba cu pofta si mai ca i-ar fi smuls halba din mana. Dar n-a mai zis nimic. Acasa o intreaba pe sora-sa daca are neamtul ceva cu el, de nu i-a luat si lui o bere. Dar i-a explicat femeia ca neamtul asa a fost crescut, el nu insista niciodata, asa ca si romanul a invatat sa nu se mai lase rugat.

Vacanta romanului a durat vreo 10 zile, dar si-a jurat ca nu mai merge acolo, ca nu-i place. Pai cum, sa nu ai voie sa arunci un chistoc de tigara in curte sau in parcarea magazinelor? Sa se uite lumea urat la tine ca scuipi pe strada? Tot mai bine acasa la el, in Romania! :)) Dar a zis ca un singur lucru i-a placut acolo: beraresele!! :))

5 comentarii:

Anonim spunea...

Mie mi-a plăcut foarte mult în Germania, curăţenie ca-n Paradis probabil, lumea civilizată şi sincer, mi s-au părut amabili (cei de la terase şi magazine). Ce-i drept, sunt oarecum mai reţinuţi, dar nu neapărat reci. Asta dacă-i cunoşti pur şi simplu, că ferească Sfântul să-i ai ca şefi.

Lilith spunea...

Si eu m fost in Germannia in 2007, si da, mi-a placut si mie curatenia si cat sunt de ordonati. Insa nu sunt la fel de primitori ca.. francezii sau olandezii, spre exemplu. Dar de aia a ajuns Germania unde a ajuns, printre cele mai dezvoltate tari ale Europei :)

Anonim spunea...

Şi francezii au bubele lor, ca orice popor.

Lilith spunea...

Asa-i, dar sunt ceva mai ospitalieri decat nemtii sau elvetienii din partea germana a Elvetiei. In 2007 am facut o excursie cu prietenii la Wacken, celebrul festival metal din Germania, si ne-am oprit si campat in Viena, Paris, Amsterdam, Cehia, Germania, si am putut face niste comparatii intre popoarele astea si cel mai bine ne-am simtit in Amsterdam, Paris si Cehia. Le place distractia si viata ceva de speriat. :) Ce nu mi-a placut in Paris a fost ca semana foarte bine cu Romania: mizerie si cersetori peste tot in centru. :))

Anonim spunea...

Parizienii sunt amabili deoarece asa sunt invatati, non-stop cu turistii la usa. Daca stai in orase mai mici de provincie, in special in cele burgheze si pentru mai mult timp, ai timp sa observi ca nu le plac strainii ce poposesc prea mult timp pe la ei. De ex. studentii straini. Sunt multe de povestit despre francezi, mie nu mi-au lasat o impresie cine stie ce, dar am avut si timp sa fiu dezamagita de ei si atitudinea lor.